Finkbräu Pils (2,8 %)

Lidlissä oli myynnissä aikoinaan (luullakseni vuoteen 2011 asti) olut nimeltä Finkbräu Pils, aiemmalta nimeltää Schwaben Bräu Pilsener. Pullo muistutti apteekin yskänlääkepulloa, alkoholia oli 4,5 %, ja hinnallaan se kilpaili halvimpien suomalaisten keskioluiden kanssa. Maku kuitenkin selvästi erosi kilpailijoistaan, etenkin humaloinnin osalta. Kohtuullisen katkera jälkimaku sopi ainakin minulle, ja opiskeluaikoina tätä tuli ostettua useamman kerran. Laatuvaihtelua kuitenkin tuntui olevan, ja etenkin nimenmuutoksen myötä heräsi epäily että onko oluen resepti muuttunut kokonaan. Lopulta Finkbräu tippui valikoimista pois, ja hyllytila oli varattu Grafenwalderille, Nobelanerille, ja Perlenbacherille. Vaikka Saksassa laadukkaita oluita pannaankin, niin harmi etteivät ne eksy Lidlin valikoimiin; nämä kaikki kolme eivät nimittäin pärjää maussa edes useimmille suomalaisille bulkkioluille.

Finkbräu Pils on kuitenkin edelleen Lidlin valikoimissa, mutta vain nimellisesti. 2,8 % versiona tämä on aivan eri olut ja eri resepti, varmaan eri panimokin. Vaikka minä, ja suomalaiset yleensä eivät paljoa ykkösoluita juo, on niillä kuitenkin oma paikkansa olutvalikoimissa. Alkoholittomat vaaleat lagerit ovat erittäin haastavia valmistaa niin että ne edes etäisesti maistuisivat oluelle, saati että niissä ei olisi muovisia ja metallisia virhemakuja. Noin 3 % vahvuinen vaalea lager taas on mahdollista saada oluen makuiseksi, ja se onkin relevantti vaihtoehto jos etsitään miedon makuista juomaa ja halutaan välttää humaltumista. Toisaalta taas Finkbräu Pilsillä on kyseenalainen kunnia olla halvinta alkoholia mitä kaupasta saa. Tarkkoja laskelmia en ole tehnyt, mutta ainakin joissain piireissä tätä pidetään ”hinta-tehosuhteeltaan” ylivoimaisena. Alkoholivero nimittäin tippuu radikaalisti juuri tuossa 2,8 % kohdalla, joten hintaa saadaan painettua reilusti alaspäin. Tölkillä oli hintaa muistaakseni vaivaiset 49 senttiä, josta panttia 15 senttiä. (jälkihuomautus: nykyinen hinta on ilmeisemmin noussut 59 senttiin)

Finkbräu Pils 2,8 % vaahtoaa lasiin kaadettaessa mutta vaahto katoaa hetkessä kokonaan. Tuoksussa on leipämäistä ja makeaa mallasta, maku on hyvin mieto, vetinen, hieman maltainen ja hunajainen. Pieni humalan puraisu päättää maun, mutta ei tätä pilsiksi voi sanoa. Positiivisena puolena tässä ei ole virhemakuja, tai oikeastaan juuri mitään makuja. Kokonaisuutena odotuksien mukainen ja sinänsä onnistunut vähäalkoholinen vaalea lager.

 

Pisteet 15/50

Tyylitähdet

”Mitä minä sanoin, vettähän siinä vain oli”

13 thoughts on “Finkbräu Pils (2,8 %)

 1. Rainbow 2,8% vaaleassa lagerissa on sama valmistaja kuin tässä, mutta maku ei ole yhtään näin raikas.

  • Valmistajaa ei Finkbräun tölkissä lue, mutta RateBeer kertoo panimoksi Lindenbrauerei Unna. Näillä kauppojen omilla merkeillä on vielä se, että panimo tai jopa resepti voi vaihtua ilman että siitä ilmoitetaan mitään. Nimetkin voivat johtaa harhaan. Jokainen tietää että Pirkka- tai Rainbow-panimoa ei ole olemassa, mutta ainakin itse luulin aluksi että Finkbräu ja Grafenwalder ovat oikeita panimoita.

 2. Parasta olutta ikinä ja löytyy jopa virman kylmäkaapista oloa helpottamaan. Helpoin 5/5 ikinä.

 3. Kerran otin yhden finkräun, siltä tieltä en ole palannut.

 4. Näyttää Finkbräu joillekin / jollekin maistuvan. Onhan kesäkin ollut sen verran kuuma että tällaiset miedot menee ihan janojuomana.

 5. Korin juotua känni päällä,mutta ei rapulaa.Kiitios FINKBRÄYN.

 6. Kyä se vaan tääkin perskele pekkaspäiviä aiheuttaa, kun enenevässä määrin aletaan tiputteleen!

 7. Jumankauta, kun rantasaunalla pari finkkiä kaataa ja järveen pulahtaa… pelti kii 🔥

 8. Yksi vuosi lisää kokemusta oluiden ihmeellisestä maailmasta. Paljon, IPOja APOja, Lagereita, Pilsnereitä ja pölsnereitä kokeneempaanakaan en pääse irti ajatuksesta, ettei mikään muu olut herätä oikeastaan minkäänlaista tuntemusta missään.

 9. Espanjan Lidlistä ostin 7 volttista Finkbräuta. Vähän liian stydiä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.