Duvel

Duvel lienee yksi yleisimmistä belgialaisista oluista maailmalla. Jos käyt ravintolassa josta saa belgialaisia oluita, niin Hoegaardenin jälkeen valikoimista löytyy hyvin suurella todennäköisyydellä Duvel. Suomesta Duvelia löytyy myös Alkosta. Edullisemmin Duvelia saa Virosta, tilaamalla netistä, tai Tallinnan / Tukholman laivoilta.

Belgialaiset ovat ylpeistä oluistaan, eivätkä suotta. Ne ovat laadukkaita ja arvostettuja kaikkilla. EU-maista vain Saksalla ja Alankomailla menee oluita enemmän vientiin kuin Belgialla. Ehkä kuvaavaa on että vuositasolla Belgiasta viedään ulkomaille melkein kolme kertaa enemmän olutta kuin mitä Suomessa ylipäätään olutta pannaan. Uutisissa on näkynyt hyviäkin uutisia suomalaisten oluiden viennistä, mm. gluteeniton Kukko-olut on käynyt kaupaksi Yhdysvalloissa ja Kiinassakin siitä ollaan ainakin kiinnostuttu. Tästä on kuitenkin pitkä matka siihen että saataisiin mitään tilastollisesti merkittävää viennin lisäystä aikaiseksi. En tämän tarkemmin aiheeseen mene, mutta sietää miettiä että miksi pitkät perinteet omaavana olutmaana Suomen olutvienti on samalla tasolla Bulgarian ja Romanian kanssa?

Pääosissa on siis tällä kertaa useimpien tuntema Duvel, eli ”paholainen”. 8,5 % vahvuisena tämä on belgialaista keskiolutta. Voimakkaasti vaahtoava kullankeltainen olut tuoksuu vahvan maltaiselta ja makean hedelmäiseltä. Paksu ja täyteläinen maku on makea etenkin lämmetessään, hieman hapan, ja lopussa voimakkaan katkera. Mausta voi bongata eri hedelmiä kuten appelsiinin ja banaanin, mutta mikään erityisen voimakas maku ei nouse esille. Paketti on tasapainossa, ja vahvuuden huomioiden olut kuluu vaarallisen nopeasti.

Tämä olut on myös monikäyttöinen; sopii ihan vain nautiskeluun, tai terassioluena, saunan jälkeen, sopivan raikas kesällä mutta toisaalta myös sopivan täyteläinen talvella, käy myös ruokajuomaksi jos huomioi että tämä on kuitenkin paksu ja täyttävä olut. Jos haluaa Duvelista kaiken irti, niin suosittelen avaamaan jääkaappikylmänä ja kaatamaan tuoppiin noin 3/4 pullosta. Kylmänä tämä on raikkaampi, ja lasissa lämmetessään muuttuu voimakkaammaksi ja aromikkaammaksi. Kun tuopista on puolet juotu, voi loput pullosta kaataa joukkoon, jolloin saat sakan mukana täyteläisemmän ja katkeramman juoman. Tämä ohje ei tietenkään ole pelkästään Duvelille, vaan käy useille suodattamattomille aleille.

 

Pisteet 42 / 50

Tyylitähdet

Saatavuus: Alko, ravintolat, nettikaupat, laivat, Tallinna… kaikki muut paitsi suomalaiset ruokakaupat.

Herkullinen olut tilanteeseen kuin tilanteeseen.

2 thoughts on “Duvel

  1. Ihan hyvä, mutta en voi tämän jälkeen kuitenkaan ihan niiin hyvin (kuin kylmän Finkbräun jälkeen).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.