Klassikkoarvostelu: Nokian Keisari 66

Nokian panimon Keisari 66 oli erittäin positiivisesti yllättävä tapaus ilmestyessään vuonna 2013. Se oli pienpanimo-olut, joka ei yrittänyt olla liian erikoinen, vaan rehellinen ja tasapainoinen APA. Lisäksi sen saatavuus oli hyvä koko maassa, alkoholia alle 4,7 % joten sitä pystyi ostamaan vaikka Ärrältä, pakattu kätevään 0,5 l tölkkiin, ja vielä kohtuulliseen hintaan.

pasila

Kuva: yle.fi

Olutarvostelijat suorastaan kumartelivat Nokian suuntaan; esimerkiksi OlutOppaassa Keisari 66 valittiin kuukauden olueksi toukokuussa 2013, sekä samana vuonna Vuoden olut- sekä Suomen paras olut äänestyksissä se sijoittui toiseksi. Eikä olut ollut suosittu pelkästään harrastajien keskuudessa, vaan mainetta ja kunniaa tuli myös suuremmalta yleisöltä. Useamman kerran kaupassa käydessäni Tampereella on tullut eteen tilanne että 66 on loppunut hyllystä. Tölkki on näkynyt silloin tällöin myös televisiossa.

keisari jäte

Kuva: Nokian Panimon Twitter-tili

Laatuongelmilta ei kuitenkaan pystytty välttymään. Surullinen kuva vuodelta 2014 näyttää kuinka eräs oluterä hävitettiin, tosin ilmeisesti ennen kuin se pääsi kauppoihin asti. Laadunvalvonnasta huolimatta muuttuneesta mausta alettiin keskustella ahkerasti eri foorumeilla, ja selvää oli että jotain oli tapahtunut. Oluella on edelleen keskiarvona 33,7 / 50 pistettä OlutOpas.infossa, ja APA-tyylisten oluiden joukossa se on parhaimman neljänneksen joukossa. Suurin osa pisteistä on annettu 2013, jolloin itsekin tämän ensimmäistä kertaa arvostelin ja annoin jopa 36 pistettä.

Vuonna 2014 OlutOppaassa annettujen pisteiden keskiarvo oli vain 32,5, ja vuosien 2015-2016 keskiarvo enää 31,6. Laadussa voi olla vaihtelua, mutta toisaalta Keisari 66:lle on tullut myös vuosien saatossa hyviä kilpailijoita, joten kenties olutharrastajien vaativammat laatukriteerit näkyvät myös pisteytyksessä.

Jatkuvan laadunvalvonnan nimissä julkaisen poikkeuksellisesti kaksi arviota.

Parasta ennen 10.3.2017, nautittu 1.10.2016. Tuoksu on sitruunamainen ja hieman vihanneksinen. Keskitäyteläinen ja kuiva maku on puinen, heinäinen, ja lopussa vain hieman katkera. Hedelmäisyyttä on vain vähän, raikkautta ei juuri ollenkaan. Hiilihappoja on kohtuullisen paljon. Kokonaisuus jää vain tylsäksi ja hieman tunkkaiseksi. Pisteet 30 / 50

Parasta ennen 22.10.2017

Parasta ennen 22.10.2017, ”nautittu” 25.4.2017. Tuoksuu perunakellarilta. Alussa maku on lupaava ja sitrusmaiset aromit tulevat esiin, mutta lopussa on runsasta vihannesmaisuutta, ikäänkuin porkkanan ja parsakaalin keitinvettä. Viemäriin menee loput. Selvästi epäonnistunut erä, en anna pisteitä, mutta ihmettelen miten tämä on kauppaan asti päässyt. ”You were the chosen one!”

 

Pisteet 30 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16

Saatavuus: Laajasti ruokakaupoista ja ravintoloista

Keisari 66 on perusteiltaan hyvä olut mutta laadunvaihtelu on todellinen ongelma. Sad.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.