Orval

Kun ensimmäisen kerran maistoin Orvalia, se ei tehnyt minuun erityistä vaikutusta. Tämä tapahtui olutharrastukseni alkuvaiheessa, jolloin etsin erityisesti uusia, yllättäviä ja voimakkaita makuelämyksiä. Myöhemmin aloin arvostamaan tätä belgialaista erikoisolutta yhä enemmän. Makutottumukset muuttuu, ja tasapainoiset, pieniin yksityiskohtiin keskittyvät oluet kiinnostavat nykyisin paljon enemmän kuin humalapommit tai kokeellisesti maustetut oluet.

Orval on tehnyt paluun Alkon valikoimiin, viimeinkin. Ikävä kyllä hinta on röyhkeä 5,86 euroa. Mielenkiintoinen hintaan liittyvä huomio etiketissä on alkoholipitoisuus, 6,9 %. Kuitenkin usein Orvalin alkoholipitoisuudeksi mainitaan 6,2 %, ja itse asiassa panimolta Orval lähtee vain 5,9 % vahvuisena. Vaihtelun selittää pullossa elävä hiiva (tässä tapauksessa Brettanomyces), joka ajan myötä muuttaa pullossa olevaa sokeria alkoholiksi. 6,2 % on jonkinlainen keskiarvo, ja 6,9 % on käytännössä maksimivahvuus joka tällä reseptillä on mahdollista saavuttaa. Tietyissä maissa viranomaiset ovat epäterveen kiinnostuneita oluiden alkoholiprosenttien kymmenyksistä, jolloin panimon on turvallisinta laittaa suoraan etikettiin suurin mahdollinen alkoholipitoisuus, ettei vahingossakaan tule myyntikieltoa. Tietysti alkoholivero lasketaan etikettiin printatusta alkoholipitoisuudesta, eli saamme samalla nauttia suuremmasta hinnastakin.

Orval

Orvalin väri on tumman samea (erityisesti jos hiivat on kaadettu mukaan), ja vaahto todella runsas. Tuoksu on täyteläinen ja kypsän hedelmäinen. Täyteläisessä, makeahkossa runsaan maltaisessa ja pehmeässä maussa on banaania, yrttisyyttä, sekä lopussa katkeruutta ja happamuutta. Kaikesta pehmeydestä huolimatta olut on raikas ja vaarallisen helppo juoda. Maku on herkullinen, kaikki on tasapainossa.

 

Pisteet 44 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Alko, laajan valikoiman olutravintolat

Osta Alkosta yksi -> maista -> tilaa laatikollinen netistä. Huomaa, että tämä olut paranee vanhetessaan.

 

Tämä postaus on osa olutblogien yhteispostausta, jossa jokainen osallistuva blogi julkaisee oman arvionsa samasta oluesta yhtäaikaa. Ovatko muut blogistit kanssani samaa mieltä? Klikkaa ja lue:
Arde Arvioi
Bisseparoni
Brewniverse
Bönthöö Bönthöö
Hankala asiakas
Humalablogi
Huurteinen
Jaskan Kaljat
Kaunis Humala
Keikyblogi
Loppasuut
Musamiehen Oluet
Mushimalt
Olutkoira
Oluttoverit
Pullollinen
Punavuori Gourmet
Reittausblogi
Tuopillinen
Tuopin Ääressä
Tyttö ja Tuoppi
Viinihullun päiväkirja
Ölmönger

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.