Etikettiarvio: Olutpaja Talviolut

Tällä kertaa arvostelussa on olutpullon etiketti. Olutpajan Talvioluen etiketti nimittäin erottuu muiden pienpanimo-oluiden etiketeistä. En ikävä kyllä tunne kaikkia graafisen suunnittelun termejä, mutta yritän avata miksi tämä erottuu ulkonäöltään selvästi muista hyllyssä olevista pienpanimo-oluista.

Olutpaja talviolut

Etiketti näyttää selvästi tietokoneella kokonaan tehdyksi. Siitä tulee mieleen jonkun älypuhelinpelin aloitusruutu. Lisäksi koko etiketti on vaaleansininen, mikä ei ole kovin yleinen väri olutetiketeissä. Tumman sininenkään ei ole se yleisin, ja sekin assosioituu ensimmäiseksi bulkkilagereihin, kuten Pirkka, Nobelaner, ja Lapin Kulta. Yleisemmin (pien)panimot tuntuvat suosivan tummempia ja voimakkaampia värejä.

Panimon nimi on laitettu etiketin sivuun pystysuoraan, ikäänkuin piiloon. Panimolla, tai tällä oluella ei ilmeisesti ole varsinaista logoa, vrt. Facebook. Etiketti on siis pelkkää tekstiä, lukuunottamatta paria viivaa ja taustalla olevia lumihiutaleita ja lens flareja.

Fontti on jokin tyylitelty willy wonkamainen, mikä ei anna kovin laadukasta tai persoonallista kuvaa oluesta. Tästä tulee mieleen jokin privat label -tuote.

Etiketissä ei erotu pelkkä ulkonäkö, vaan myös se mitä siinä kerrotaan, tai jätetään kertomatta. Ensinnäkään oluttyyliä ei korosteta. Alareunassa lukee tumma pintahiivaolut, eli yleisesti käytetyistä kategorioista tämä voisi olla ehkä portteri. Pienpanimo-oluissa monesti on mainittu jokin oluttyyli tai keksitty niiden pohjalta jokin oma imperial pale black wheat-IPA tai vastaava. Ainesosaluetteloa ei ole, mutta käsittääkseni laki ei vaadi ainesosaluetteloa alkoholijuomilta. Tästä huolimatta lähes kaikki sen etikettiin kuitenkin laittavat. Mitään muutakaan ylimääräistä, kuten EBU- tai EBC-arvoja ei mainita. Materiaaliltaan etiketti näyttää olevan yleistymässä oleva muovitarra, verrattuna perinteiseen liimattuun paperiin.

Yritin käsitellä asiaa neutraalisti, mutta eiköhän tästä käy selväksi että kyseinen etiketti ei tehnyt minuun positiivista vaikutusta. Oluiden kanssa saa yleensä nauttia melko hienoista etiketeistä, esimerksi Malmgårdilla ollaan mielestäni onnistuttu tekemään arvokkaan näköisiä, kuitenkin yksinkertaisia, ja erottuvia sekä tunnistettavia etikettejä. Tai vaikka etiketit ei aina niin omaa silmää miellyttäviä olisikaan, niin ne ovat usein kuitenkin persoonallisia ja ”käsityöllä tehdyn” näköisiä.

Etikettitähdet Star-16

Olutpajan Talviolut erottuu etiketillään, mutta omalla kohdallani vaikutus on enemmän karkottava kuin houkuttava. Ostinpa kuitenkin!

 


Kun tänne asti ollaan päästy, niin laitetaan vielä miniarvio itse sisällöstä. Eli kyseessä on kuiva, paahteinen stout, joka maitokauppavahvuisena on myös hyvin kevyt. Mukana on myös vähän mausteisuutta. Humalan katkeruutta ei juurikaan ole, mutta paahteisuus jättää suun kuivaksi miedon hedelmäisyyden kera. Jään kaipaamaan makeutta joka toisi paahteisuuden alta paremmin esille muita tummentuneen maltaan aromeja. Muutoin laatu on kunnossa, mutta liika paahteisuus, joka menee tunkkaisen tuhkaisuuden puolelle vähentää nautittavuutta.

 

Pisteet 30 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16

Saatavuus: Ruokakaupat

Runsaan paahteisuuden ystäville varteenotettava ruokakauppaolut.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.