Alko perusti nettikaupan, lakiluonnos kieltää tilaamisen muualta

Olutmaailmassa oli tänään mielenkiintoinen päivä, kun kauan odoteltu alkoholilain kokonaisuudistus lähti lausuntokierrokselle, ja Alko uudisti nettisivunsa. Alkoholilain uudistusehdotus sisältää monia hyviä piirteitä joista puhuttiin jo keväällä, mutta rajoituksia myös lisätään. Yksi merkittävimmistä muutoksista on alkoholijuomien etämyynnin yksiselitteinen kieltäminen. Toisin sanoen alkoholijuomien tilaaminen ulkomailta muuttuisi laittomaksi. Tämän ei pitäisi olla mahdollista EU:ssa, ellei EU:lle voida perustella että tämä on tärkeää kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojelun kannalta. Jää nähtäväksi miten virkamiehet perustelevat EU:lle nettikauppojen vaikutusta yleiseen järjestykseen. Odotan kiinnostuneena.

Onko sitten sattumaa että juuri kun tällainen ehdotus julkistetaan, niin saman tien Alko avaa oman nettikaupan? Alkon nettisivut ovat kokeneet suuren muutoksen, ja koko sivusto on käytännössä nyt nettikauppa. Tietenkin on hienoa että Alko ottaa askelia asiakaslähtöisempään suuntaan, ja on luvannut parantaa valikoimaansa ja nettikaupan myötä myös saatavuutta, mutta samalla Alkon monopoliasemaa yritetään vahvistaa entisestään. Alkohan ei ole huono kauppa, mutta monopoliasema joka tapauksessa nostaa hintoja, ja rajoittaa valikoimaa sekä saatavuutta.

Kuvakaappaus Alko.fi-sivulta 22.11.2016

Kuvakaappaus Alko.fi-sivulta 22.11.2016

Alkon nettikaupasta ei tietenkään saa edelleenkään tilata olutta kotiovelle, kuten ulkomaisista nettikaupoista saa. Tilauksen voi hakea Alkon myymälöistä tai noutopisteestä, joita näyttäisi olevan joitain kymmeniä, pääosin paikoissa joissa ei ole Alkoa lähistöllä. Noutopisteet ovat kauppoja tai huoltoasemia. Toimitusajaksi myymälään luvataan 4 päivää ja tämä onnistuu ilman toimituskuluja. 2 päivän toimitusaika myymälään tai noutopisteeseen maksaa 9 euroa ylimääräistä. Alkosta toki on saanut tilata juomia haluamaansa myymälään jo pitkän aikaa, mutta nyt myös maksaminen onnistuu netissä.

Norminpurkutalkoot ovat kuulemma käynnissä, mutta alkoholilain uudistusluonnoksesta löytyy silti kaikkea uutta säädeltävää ja valvottavaa. Esimerkiksi ravintoloiden aukiolot vapautetaan, mutta alkoholin myynnin pitää loppua viimeistään aamuyöllä klo 4.00, jonka jälkeen asiakkaat saavat nauttia jo tilattuja juomia maksimissaan yhden tunnin. Tietty lupa pitää aina erikseen hakea jos ravintola aikoo anniskella klo 1.30 jälkeen, paitsi muutamina päivinä, kuten itsenäisyyspäivän ja vapun aattoina, jolloin saa anniskella klo 3.00 asti. Paitsi alle 2,8 % alkoholijuomia saa anniskella muulloinkin. Aika selkeää, eikö?

Niin oluen panijat kuin ostajatkin ovat toivoneet hartaasti panimoille ulosmyyntioikeutta, ja sellainen olisi luonnoksen mukaan tulossa, mutta vain panimoille jotka tuottavat 500 000 litraa tai vähemmän alkoholijuomia vuodessa. Tätä rajaa perustellaan EU:n monopolisäännöillä. Lupa voidaan siis antaa vain hyvin pienille panimoille joilla ei siten ole suurta markkinaosuutta, koska muutoin ulosmyyntilupa laskettaisiin kotimaisen tuotannon suosimiseksi. 500 000 litraa on varmaan ajateltu että se menisi EU:ssa läpi. Näitäkään rajoituksia ei olisi jos Alkon monopoliasemasta luovuttaisiin. Positiivinen asia tässä on se, että nämä pienet panimot voisivat myydä jopa 12 % vahvuisia oluita.

Mielenkiintoinen yksityiskohta termistössä ovat panimot, jotka tuottavat maksimissaan 500 000 litraa alkoholijuomia; niitä kutsutaan luonnoksessa käsityöläispanimoiksi, ja niiden oluita käsityöläisoluiksi. Termit ovat sinänsä hyviä, mutta määrittely on tehty virkamiesmäisesti yhdellä luvulla. Itse lakiin näitä termejä ei ilmeisesti kirjattaisi, vaan ne ovat lähinnä selkeyttämässä pienpanimoiden eroja.

Ehdotuksen alkoholilain kokonaisuudistuksesta voi lukea tämän linkin takaa. Lausuntokierros kestää pari kuukautta, keväällä se otettaisiin eduskunnan käsittelyyn, ja voimaan se tulisi vuonna 2018. Nämä aikataulut pitävät tai sitten eivät. Kovin nopeasti ei edetä, ja syynä todennäköisesti on kulisseissa tapahtuva jatkuva kädenvääntö ja EU:n sääntöjen tulkinta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.