Hartwall, se ainoa virallinen Oktoberfest-panimo

Yrityksellä on oikeus suojella omia tavaramerkkejään. On esimerkiksi selvää, että Hartwall on rekisteröinyt Lapin Kulta -oluen nimen, ja tuskin kellekään tulisi edes mieleen valmistaa saman nimistä olutta. Hartwall kuitenkin vajoaa hyvin alas kun he alkoivat käymään taisteluun pienpanimoita vastaan Oktoberfest-nimen takia.

Hartwall on vuonna 1990 rekisteröinyt itselleen sanan ”Oktoberfest”. Toki ei yksinoikeutta koko sanaan, vaan sen käytöstä suomalaisissa oluissa. Patentti- ja rekisterihallitus on tämän myöntänyt, vaikka on selvää ettei Hartwallilla ole mitään tekemistä Saksassa järjestettävän olutjuhlan kanssa. Oktoberfest-oluita Harwallilla on välillä ollut myynnissä, tietääkseni viimeksi vuonna 2009 (Classic 1836 -sarjassa), ja kuuleman mukaan jokin pieni koe-erä heillä myös oli tänä syksynä. Vaikka heillä tavaramerkki on ollutkin, ei heitä ole juuri kiinnostanut vuosien saatossa esimerkiksi Stallhagenin, Saimaan, Plevan, tai Stadin Panimon Oktoberfest-oluet. Nyt kuitenkin suunta on muuttunut.

Hartwall on jähmeä liikkeissään, ja yrittää ottaa oman siivunsa craft-oluiden myynnistä. Kun Polar Monkeys -feikkicraftoluet on jo lytätty pelkäksi huonomakuiseksi vitsiksi, otetaan seuraava oluita ja olutkulttuuria halventava askel ja aletaan omimaan sanoja, ja pelottelemaan kilpailijoita. Laitila ja Brewcats saivat jo oman osuutensa kun Harwall ilmoitti että Octobeerfest-oluen nimi muistutti liikaa Oktoberfestia. Metelihän siitä nousi, johon Hartwallin toimitusjohtaja vastasi että he ovat pahoillaan mielipahasta (näin kirjoitetaan nykyisenä some-aikana kun on tullut mokattua mutta ei kuitenkaan aiota muuttaa toimintaa).

Olutkulttuuriseuran kannanoton ja kehoituksen Hartwallin tuotteiden boikotoimisesta voi lukea tämän linkin takaa. Toivon kuitenkin että asia ratkeaa nopeasti ilman sen suurempia boikotteja ja taisteluita. On hyvin vaikea nähdä että mitä positiivista Hartwall pystyisi enää Oktoberfest-nimestä kynsin hampain pitämällä saavuttamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.