Alkoholipolitiikan uudistus – lista kauppaan siirtyvistä oluista

Kun hallitus ilmoitti että alkoholilakia uudistetaan keskustalaispoliitikko Juha Rehulan johdolla, niin moni varmasti oli heittämässä kirvestä kaivoon. Keskusta oli vasta vähän aikaa sitten suunnitellut ”keskioluen” siirtämistä Alkoon, eikä keskustan vahvat alkiolais- ja lestadiolaissiivet kovin hyvällä katso mitään alkoholin vapauttamiseen liittyvää. Kun uudistuksia alettiin helmikuussa tuoda julkisuuteen, olivat ne juuri sitä mitä odotettiin: laista poistetaan pari pykälää joita kukaan ei nykyisinkään valvo ja Alkon aukioloaikaa pidennetään arkisin tunnilla.

Keskustelua alkoi kuitenkin syntyä. Toiset hallituspuolueet ja Olutliitto toivat esille mm. päivittäistavarakaupan prosenttirajat ja pienpanimoiden ulosmyyntioikeudet. Kokoomus toisi viinit (ja sitä myöten käytännössä kaikki oluet) kauppaan, ja perussuomalaiset keksi rajan noston 8,5 %:iin, mikä todennäköisesti liittyy siihen että se on kotimaisten isojen panimoiden vahvimpien oluiden alkoholimäärä. Olutliitto haki kompromissia rajan nostosta 7,5 % ja piti erityisen tärkeänä sitä että pienpanimot voivat myydä omia tuotteitaan muutenkin kuin yrittämällä saada ne Alkon valikoimiin. Muitakin ehdotuksia tuli, kuten Touko Aallon kompromissin kompromissi siitä että tuodaan 7,5 % oluet kauppaan mutta nostetaan vahvimpien oluiden verotusta. Päivi Räsänen ehdotti keskioluen siirtämistä Alkoon.

Tänään on kuitenkin julkisuuteen tullut tietoja että alkoholilain muutoksista ollaan päästy hallituksessa yksimielisyyteen. Se mikä ensimmäiseksi kiinnostaa on se kaupan alkoholiraja, mikä nostetaan 5,5 %:iin. Tämä on tietenkin harmillisen mitätön uudistus, mutta on sillä hyviäkin puolia; esimerkiksi merkittävä osa vehnäoluista osuu alkoholipitoisuudeltaan tuohon 4,7 ja 5,5 prosentin väliin. Monet kauppavahvuiset IPA:t ovat turhan vetisiä, niiden makuun pienelläkin korotuksella on vaikutusta. Ja onhan ne lagerit ja pilsit parhaimmillaan noin 5 % tienoilla. Odotettavissa on että kaupan valikoima muuttuu laadukkaammaksi, ja myös suomalaisten pienpanimoiden on helpompi tehdä oluita näiden rajojen puitteissa.

Kuitenkin alkoholirajan korottaminen alle prosenttiyksiköllä on pieni juttu kaikkiin muihin uudistuksiin verrattuna. Kyllä niitä vahvoja oluita saa edelleen Alkosta, ravintoloista, Virosta, ja netistä tilaamalla. Tärkeimmät alkoholilain uudistukset liittyvät siihen, että Suomesta tehdään vapaampi. Ravintolat voivat myydä oluita ulos kuten kaupatkin, pienpanimot voivat myydä omia tuotteitaan suoraan panimolta, olutkarsinat poistuvat festareilta ja panimot voivat mainontarajoituksen löysentämisten myötä kertoa vapaammin tuotteistaan. Tietenkin myös ne turhat pykälät kuten ravintoloiden B- ja C-oikeudet ja jatkoaikaluvat poistuvat, ja kyllä, Alko on arkisin auki tunnin pidempään.

Uutisissa, esimerkiksi Ylen, puhutaan että vahvat oluet tai nelosoluet tulevat ruokakauppoihin. Ei mitään nelosolutta ole ollut olemassa pitkiin aikoihin, se on 90-luvulla poistunut verotusluokka joka on tiukasti jäänyt kuitenkin elämään puhekieleen. Vahvat oluet eivät myöskään tule ruokakauppoihin, vaan vaikka rajaa nostetaan niin edelleen kaupoissa tullaan myymään kohtuullisen mietoja oluita.

Ikävä kyllä jäämme edelleen odottamaan esimerkiksi että milloin belgialet tulevat ruokakauppoihin tai milloin Alkon monopoli puretaan. Ensi vuonna olemme kuitenkin askeleen lähempänä näitä tavoitteita. En usko että tässä on kyse niinkään puolueiden välisistä taisteluista, vaan siitä että sukupolvi on vaihtumassa myös eduskunnassa ja puolueiden sisällä. Uudet sukupolvet näkevät nykylainsäädännön vanhentuneena ja nykyaikaan sopimattomana. Niinpä sitä muutetaan ja tullaan muuttamaan kompromissi kerrallaan. Tämä on vasta alkusoittoa.

Oletettavasti seuraavaksi alkaa keskustelu siitä kuinka meidän käy kun suomalaiset ei osaa juoda ja kuinka alkoholin liikakäyttö aiheuttaa ainakin X miljardin euron kulut. En tiedä väheneekö alkoholihaitat uudistusten myötä, mutta jos käy niin että ne lisääntyvät, niin ratkaisuesimerkkejä voitaisiin etsiä vaikka ulkomailta ja lopetettaisiin viimein se hokeminen keskioluen siirtämisestä Alkoon. On hyvin vaikea uskoa että nykymaailmassa se olisi ihmelääke joka ratkaisisi alkoholiongelmat. 60-luku meni jo, aika vaihtaa levyä.

Alkosta siis oletettavasti siirtyy paljon oluita kaupan hyllylle. Mikään ei estä Alkoa edelleen myymästä alle 5,5 % oluita, mutta todennäköisesti niiden hinnat tulevat olemaan ruokakauppoja kalliimmat ja niiden kysyntä ja sen myötä tarjonta vähenevät. Etsin isokaato.com -sivustolta 4,8 – 5,5 % oluet (Alkon sivusto ei tällaista hakumahdollisuutta tarjoa) ja listasin ne tämän kirjoituksen loppuun. Siitä voi päätellä minkälaisia oluita tullaan Alkossa näkemään vähemmän ja ruokakaupassa enemmän.

 

Alkon oluet vahvuudeltaan 4,8 % – 5,5 % (kevät 2016)

Lager

Anchor California Lager
Asahi Super Dry
Aura
Bavaria Premium
Beck’s
Bitburger Premium
Brooklyn Lager
Budweiser
Daura Damm
Forst Premium Lager
Holba Premium
Kalnapilis Original
Karhu A
Karjala A
Koff A
Lapin Kulta A
Litovel Premium
Marsalkka Vaalea Luomu
Olvi Export A
Pernštejn Svetlý Ležák
Primator Premium
Saku Karl Friedrich
Saku Kuld
Sandels A
Sandels Special Edition
Singha
Spaten München
Stella Artois
Tiger
Train Station Brewery Groundbreaker
Urho 5,5%
Weihenstephaner Original Helles

Tumma lager

Aldersbacher Kloster Dunkel
Asahi Black
Ayinger Altbairisch Dunkel
Benediktinerabtei Plankstetten Dunkles
Herold Czech Black Lager
Original Badebier
Stadin Panimo American Black Lager

Pils

Krombacher Pils
Kulmbacher Pils Edelherb
König Pilsener
Laitilan Kukko Vahva Pils
Mongozo Premium Pilsener
Prykmestar Luomu Pils
Staropramen Premium
Stiegl Pils
To Øl Raid Beer

Vehnäolut

Benediktiner Weissbier
Bryggeri Weizen
Franziskaner Hefe-Weissbier
Franziskaner Weissbier Dunkel
Franziskaner Weissbier Kristallklar
Hoegaarden Witbier
Maisel’s Weisse Original
Paulaner Hefe-Weissbier
Riedenburger Hefe-Weizen
Riedenburger Ur-Weizen
Schneider Weisse Tap 2 Mein Kristall
Schöfferhofer Hefeweizen
Suomenlinnan Panimo Svartön Vehnä
Weidmann Weissbier Hefeweizen
Weihenstephaner Hefeweissbier
Weihenstephaner Kristall Weissbier

Ale

Albert LeCoq Imperial Ale
BrewDog 5 a.m. Saint
De Koninck
Fuller’s India Pale Ale
Fuller’s Organic Honey Dew
Green’s IPA
Hook Norton Haymaker
Huvila E.S.B.

Stout ja portteri

Fuller’s London Porter
Samuel Smith Organic Chocolate Stout
Samuel Smith Taddy Porter
Young’s Double Chocolate Stout
Peak Organic Pale Ale
Ridgeway IPA

Erikoisuus

Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen
Chimay Dorée
Malmgård Dinkel
Neuzeller Kirsch Bier
Saison Dupont Biologique
Sünner Kölsch

2 thoughts on “Alkoholipolitiikan uudistus – lista kauppaan siirtyvistä oluista

  1. Mihin perustuu tämä kohtuu yleinen käsitys, että oluet olisivat kaupan hyllyllä halvempia, kuin Alkossa? Ei ainakaan nykyisin kaupoissa myytävät pienpanimo-oluet ole mitenkään huomattavasti halvempia, kuin Alkossa myytävät. Jos otetaan huomioon myös se, että niiden verotus on pienempi, kuin maitokaupparajan ylittävien, niin hinnat vaikuttaisivat usein olevan jopa kovempia.

    • Yleinen käsitys perustuu varmaankin talousteorian perusteisiin jonka mukaan vapaalla kilpailulla on tapana laskea hintoja verrattuna monopoliin. Voit myös verrata kolmosoluiden (esim. Karhu III) hintaa Alkossa ja ruokakaupassa.

      Toki varmaksi ei voi sanoa mitään, koska hintoihin vaikuttaa useat asiat kuten kysynnän ja tarjonnan suhde. Jotkut oluet ovat nykyisin ruokakaupassa törkeän kalliita kuten olet huomannut, mutta olet varmaan nähnyt Nokian ja Saimaan oluiden hinnat myös?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.