Vuorineuvos ja Alkon lähioluet

Ruosniemen insinöörimäisiin oluihin kuuluva Vuorineuvos tuli Alkon käsityöläisolutvalikoimiin 2015, ja on nykyään ”paikallisesti saatavilla”. Ruosniemen perustajilla on insinööritaustaa ja siksipä oluiden nimistä löytyykin mm. pikkupomoa, vientiassistenttia, piirimyyjää ja esimiestä. Vuorineuvos on korkein arvonimi jonka presidentti voi myöntää, joten oluen nimi luo jo paljon odotuksia.

Alkon tilausvalikoimasta olenkin kirjottanut jo aiemmassa Beers of the Worldia koskeneessa postauksessa. Tilausvalikoimaan kuuluvat myös lähioluet, eli Alkon termein paikallisesti saatavat oluet. ”Paikallinen saatavuus” mahdollistaa sen että panimot voivat tarjota oluita 1 – 10 Alkon myymälälle, ja oluita on saatavilla / tilattavissa vain näissä myymälöissä. Tämä mahdollisuus tuli muistaakseni viime vuonna (2015) kun pienpanimot olivat tarpeeksi valittaneet siitä, että saadakseen oluensa Alkon hyllyyn sitä piti riittää kaikkiin myymälöihin ja ne määrät olivat sellaisia mitä pienpanimot eivät pystyneet tuottamaan. Lisäksi kuljetukset kaukaisiin myymälöihin muodostuivat rasitteeksi. Tämä ”paikallisesti saatavat” on Alkon byrokraattinen koukero, joka mahdollistaa tavan kansalaisille lähellä pantujen oluiden ostamisen kotiin. Tarkoituksena on toki palvella lähioluiden ystäviä ja pienpanimoita, mutta eihän tämä koske pelkkiä oluita eikä lähituotantokaan ole mikään vaatimus. Koska Alkon pitää palvella kaikkia tasapuolisesti, niin pääkaupunkiseudun Alkoissa on paikallisesti saatavilla mm. 300 euron samppanja.

vuorineuvos

Valitan aika usein Alkosta ja sen omituisuuksista, mutta olut on kuitenkin tämänkin kirjoituksen pääasia. Vuorineuvos on väriltään musta, tuoksultaan lakritsinen, hieman hedelmäinen ja paahtunut. Vähäinen vaahto laskeutuu nopeasti. Maku on täyteläinen ja siirappisen makea, voimakkaan lakritsinen ja salmiakkinen, taustalla yrttiliköörimäisyyttä. Jälkimaku on katkera ja palanut. Vaahdon vähyys ennakoi jo että melko vähähiilihappoisella linjalla mennään, mutta kokonaisuuteen nähden hiilihappoja on riittävästi. Palaneisuus hallitsee makua turhan paljon. Katkeruus on voimakasta, mutta makeuteen suhteutettuna ollaan kuitenkin tasapainoisella linjalla. Vain yhden humalajikkeen (columbus) käyttäminen on aina pieni riski, mutta siitä huolimatta on saatu aikaiseksi hieno kokonaisuus.

 

Pisteet  40 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Alko (Espoo, Helsinki, Pori, Tampere, Turku)

Suomalaisten imperial stoutien parhaimmistoa.

 

2 thoughts on “Vuorineuvos ja Alkon lähioluet

  1. Erikoinen kommentti tuosta shamppiksesta. Sehän on nimittäin ihan alle viiden kympin puteli, mikä asettaa sen tyylilajinsa edustajien hintaluokassa aivan normaaliin keskikastiin. Vai väitätkö, että esim. Maku Brewingin Saison (http://www.alko.fi/tuotteet/926594/) on satasen olut?

    Enkä ymmärrä muutenkaan mitä valittamista on siinä, että myös viinejä saa Alkon rajatun saatavuuden valikoimiin. Jos pienellä maahantuojalla ei yksinkertaisesti ole kapasiteettia toimittaa tuotteitaan lähialuetta pidemmälle, on mielestäni ihan kiva, että niitä tuotteita saa ostettua edes joistain muutamista Suomen myymälöistä kuin ei lainkaan. Tuo rajatun saatavuuden tilausvalikoima kun on kuitenkin luotu pientuottajia ja -toimittajia, ei yksinomaan pienpanimoita varten.

    • Taisit ymmärtää väärin tai kirjoitin epäselvästi. Ei siinä tietenkään ole mitään vikaa että ”paikallisesti saatavilla” on myös viinejä. Mutta itselleni kaikki tällainen näyttäytyy täysin absurdina ja epäoleellisena. Lähtökohta pitäisi olla se että Alkon monopoli puretaan. Kaikki nämä tilausvalikoimat ja paikallisesti saatavat (vaikka ovatkin sinänsä askeleita hyvään suuntaan niin oluiden, viinien kuin muidenkin juomien suhteen) ovat vain näpertelyä jonka tarkoituksena on antaa pientä myönnytystä kansalle jotta monopolin vastustus ei nousisi liian suureksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.