Reinheitsgebotin tuho

Taloussanomissa oli pari päivää sitten juttu kuinka Reinheitsgebot eli puhtauslaki vaikeuttaa uusien saksalaisten pienpanimoiden toimintaa.  Pienpanimot-sivu Facebookissa jakoi kyseisen artikkelin, ja useat kommentoivat että puhtauslakia ei pitäisi kumota. Taloussanomien kommenteissa joku halusi määrätä puhtauslain koskemaan Suomeakin.

Reinheitsgebot

 Kuva beer.wikia.com

Reinheitsgebot on jo itseasiassa kumottu laki, sen on korvannut vapaasti suomennettuna Saksan olutlaki. Puhtauslaki lyhykäisyydessään määritteli että oluessa ei saa käyttää muuta kuin vettä, ohraa ja humalaa. Myöhemmin listaan lisättiin hiiva ja uusi olutlaki antoi myös enemmän vapauksia panimoille, mutta ihan millä tahansa olutta ei saa Saksassa edelleenkään maustaa. Uudet pienpanimot pitävät näitä rajoituksia kuitenkin turhina, ja ne rajaavat minkälaisia oluita Saksassa saa sanoa olueksi, tai pahimmassa tapauksessa edes myydä. Hauskana kuriositeettina mainittakoon että radler, eli juoma mikä on puoliksi olutta ja puoliksi limonadia, on Saksassa erityisen suosittu.

”EU:n säädösten mukaan pienpanimot pääsisivät myymään oluttaan omille markkinoilleen vain valmistuttamalla ne ulkomailla ja tuomalla sitten ne maahan. Tai ne voisivat kyllä panna mieleistä oluttaan täällä, mutta saisivat myydä sen vain ulkomaille!” Kuulostaako tutulta? Onko tämä tapaus Saksasta vai Suomesta? Suomalaisomisteinen Sori Brewing perusti panimonsa Viroon, ja Pyynikin Käsityöläispanimo kuljetti oluitaan virolaiseen varastoon josta se sai myytyä ne postimyynnillä asiakkailleen Suomeen.

”Oluen puhtaus” ja ”kansalaisten terveyden suojeleminen” ovat vain valtioiden luomaa protektionismia, joilla pelataan isojen ja vanhojen panimoiden pussiin ja estetään uusien kilpailijoiden pääsyä markkinoille. EU on pystynyt tätä hieman lieventämään, mutta erityisesti alkoholijuomien osalta eletään vielä vahvasti menneessä maailmassa. Nyt on vuosi 2016 ja alkaa olemaan aika irrottautua näistä höpöhöpö-määräyksistä.

 

Pisteet 0/40

Tyylitähdet Star-16

Saatavuus: Laajasti Saksasta, jonkin verran myös Suomesta

Tuoksuu voimakkaasti byrokratialta

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.