Kotikaljaa kotona

Tein kotikaljaa, ensimmäistä kertaa elämässäni. Oman oluen teko on alkanut kiinnostamaan yhä enemmän, joten on hyvä aloittaa helpolla ja perinteisellä kaljalla, jota varten ei tarvita erikoisvälineitä eikä myöskään paljoa aikaa.

Yritin etsiä hieman tietoa kotikaljasta ennen tositoimiin ryhtymistä, mutta ihmeen vähän aiheesta on kirjoitettu. Kirjastosta en löytänyt yhtään kirjaa kotikaljasta, ja Googlella löytyy vain blogeja ja reseptisivustoja. Ruismaltaita ja kotikaljauutetta kauppojen hyllyille valmistaa vain yksi firma, Laihian Mallas, jonka Tuoppi-tuotemerkki lienee kaikille tuttu. Tuoppi-paketin kyljessä oleva ohje lienee nykypäivän kotikaljan perusohje, hieman vanhemman ja perinteisemmän version tarjoaa Kolmonen jonka reseptissä olut imellytetään ruisjauhojen avulla.

Tuoppi

Kotikaljan tekeminen on hyvinkin yksinkertaista ja raaka-aineita on vain muutama, mutta siitä huolimatta makuun voi vaikuttaa monella tavalla. Esimerkiksi sokerin, maltaiden ja veden suhde, hiivan laatu, käymisaika ja jälkikäyminen pullossa (sokerin lisääminen pullon pohjalle) vaikuttavat siihen tuleeko kaljasta kevyt vai maltainen, makea vai kuiva ja hiilihapoton vai vaahtoava. Oikeaa tapaa ei ole, mutta teki kaljaa miten tahansa, on se todennäköisesti huomattavasti parempaa kuin yksikään kaupasta ostettava valmis kotikalja.

Helpoimmillaan kotikaljaa voi tehdä kotikaljauutteesta, mutta halusin itse kuitenkin tehdä sen ruismaltaista. Sokerina käytin panimosokeria, se liukenee nesteeseen nopeammin ja hiiva osaa käyttää sitä nopeammin ravinnokseen, joten ainakin teoriassa käyminenkin sujuu nopeammin. Panimosokerin, eli glukoosin makeus on tavallista sokeria pienempi, joten se vaikuttanee myös kaljan lopulliseen makeuteen. Hiivana käytin tavallista tuorehiivaa, käyminen 3 litran teräskattilassa ja pullotus kierrekorkillisiin viinipulloihin. Seuraavaksi selostus ensimmäisen kotikaljani tekemisestä reseptin muodossa.

Kotikalja

2,5 l vettä

2 dl Tuoppi-maltaita

1 dl panimosokeria

2 g tuorehiivaa (noin 1/4 tl)

Keitä vesi kattilassa, ota pois liedeltä ja lisää maltaat ja sokeri, sekoita. Anna jäähtyä kannen alla 40-asteiseksi tai vähän alle, tähän voi mennä 5 tuntia. Lisää hienoksi murennettu hiiva ja sekoita. Laita liina kattilan päälle. Anna käydä 20 tuntia huoneenlämmössä. Siivilöi kalja ja pullota. Anna pullojen olla jääkaapissa vähintään 1 vrk ennen nauttimista.

Kotikaljan käyminen

Tarkennuksia ja huomioita: jäähdyttämisvaihetta voi nopeuttaa, itse laitoin kattilan hetkeksi vesihauteeseen. Maltaasta irtoaa kuitenkin paljon makua jäähtymisen aikana, joten jäähtymistä ei kannata liiaksi nopeuttaa. Pullojen puhtaudesta on hyvä pitää huoli, todennäköisesti tavallinen pesu riittää koska kalja juodaan kuitenkin muutaman päivän sisällä. Lasipullot voi kuitenkin käyttää 125-asteisessa uunissa jos haluaa olla varma.

Kotikalja

Tästä kotikaljasta tuli oikein hyvää, maltaita oli hieman enemmän kuin Tuopin perusohjeessa, joten paahtunut mallas maistuu selvästi. Hiilihappoja on vain vähän, kuten myös makeutta. Tämä on hieman voimakkaamman makuinen ja kuivempi kuin esimerkiksi yleensä lounasravintolasta saatavat kotikaljat. Katkeruutta ei tietenkään ole juuri ollenkaan, koska humalointia tai muuta maustamista ei ole käytetty.

Tätä pitää tehdä toistekin, ehkä hieman muokattuna. Tavoitteena seuraavaksi olisi hieman makeampi ja hiilihappoisempi kotikalja, joten sokeria voisi seuraavaan satsiin lisätä, esimerkiksi pullon pohjalle. Tästä on hyvä jatkaa, joku päivä tulee vielä se oma ”oikea” olutkin tehtyä.

 

One thought on “Kotikaljaa kotona

  1. I was curious if you ever considered changing the structure of
    your website? Its very well written; I love what youve got to say.
    But maybe you could a little more in the way of content so people cohld connect with itt better.

    Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
    Maybe you could space it out better?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.