Alkon tilausvalikoima ja Beers of the World

Alkon tilausvalikoima on jäänyt itselleni, kuten varmaan hyvin monelle muullekin aika etäiseksi. Tilausvalikoiman tuotteita ei ole normaalisti myynnissä Alkon myymälöissä, mutta niitä voi ostaa erikseen tilaamalla joko Alkon nettisivuilta tai myymälästä. Tilaaminen ei kuitenkaan tarkoita sitä, että oluita voisi tilata kotiin, koska lain mukaan oluita voi tilata kotiin ainoastaan ulkomailta. Tässä tapauksessa oluet tilataan lähimpään Alkoon, ja ne voi sieltä käydä noutamassa. Maksu suoritetaan noudon yhteydessä. Oma mielikuvani on se, että tilausvalikoimassa on oluen osalta valikoimissa lähinnä kori Karhua tai tynnyri Lapin Kultaa. Luettuani tiedotteen Beers of the world -palvelun avaamisesta tutustuin hieman paremmin tilausvalikoiman nykytilaan.

Beebeersoftheworldrs of world on Servaalin ja Brew Seekerin palvelu, jonka avulla voi tilata näiden firmojen maahantuomia oluita Alkon tilausvalikoimasta. Sinänsä palvelu on täsmälleen sama kuin Alkon tilausvalikoimapalvelu, mutta se keskittyy vain oluihin ja kertoo sivuillaan esimerkiksi niiden RateBeer-pisteet. Vastoin mielikuviani tilausvalikoimassa on nykyään yksittäisiä pulloja, ja jopa ihan laadukkaita oluita. Yksittäisten pullojen määrä on tällä hetkellä 13 kappaletta. Niiden lisäksi valikoimassa on niitä perinteisiä koreja ja tynnyreitä, joskin niidenkin osalta valikoimasta löytyy muutakin kuin peruslagereita. Hinnat ovat Alkon tuntien korkeita, mutta eivät erityisen korkeita verrattuna Alkon perushinnoitteluun. Alkon tilausvalikoiman ja Beers of the world -palvelun käyttö on maksutonta.

Tilausvalikoiman lisäksi Alkolla on myös erikoisvalikoima. Tämä valikoima on saatavilla ainoastaan Alkon Arkadian lippulaivamyymälästä, mutta näillekin on mahdollista tilata kuljetus lähimpään Alkoon. Erona tilausvalikoimaan on se, että erikoisvalikoimasta tilaaminen maksaa, ja nämä toimituskustannukset ovat täysin järkeä vailla. Yksittäisen pullon tilaaminen maksaa 29 euroa. Halvimmalla pääsee kun tilaa yli 20 pulloa, jolloin kulut ovat ”vain” 4,30 euroa per pullo (eli vähintään 86 euroa). Ilmeisesti palvelu on sellainen jota Alko ei halua kenenkään käyttävän, koska ulkomailtakin tilaaminen tulee huomattavasti halvemmaksi. Ymmärrettävästi Beers of the world -palvelusta saa vain tilausvalikoiman, ei erikoisvalikoiman tuotteita.

On kuitenkin mukavaa huomata, että Alkon valikoimassa ja palvelussa tapahtuu muutoksia parempaan päin. Hienompaa olisi jos erikoisvalikoiman tuotteet saisi myös tilattua ilman toimituskuluja. Parasta olisi jos Alkon monopoli murtuisi, mutta siihen tulee kulumaan vielä vuosia. Sitä odotellessa voi testata miten yksittäisen pullon tilaus Alkosta toimii.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.