Saimaa Vaalea lager

Saimaan Juomatehdas on yksi Suomen isoja pienpanimoita, jonka tunnetuin tuotemerkki lienee Marsalkka-oluet. Panimo on laittanut uutta vaihdetta silmään, kun panimon fyysinen sijainti muutti Lappeenrannasta Mikkeliin vuonna 2013, tuotantokapasiteetti kasvoi ja samoihin aikoihin alkoi panimon erikoisimpia oluita näkymään helposti tunnistettavissa pitkäkaulaisissa ja alaosastaan leveissä lasipulloissa. Marsalkka muuttui luomuolutmerkiksi ja sai rinnalleen Brewer’s Special ja Saimaa -olutsarjat. Saimaan Panimo näyttää vahvistavan voimakkaasti omaa asemaansa Suomen olutmarkkinoilla.

Näiden kaikkien uudistuksien jälkeen oli yllättävää ja surullista kuulla, että Saimaan Panimon omistaja ja toimitusjohtaja Pertti Oksa menehtyi maaliskuun alussa. Menetys on suuri myös koko Suomen olutkulttuurille. Itse vain arvostelen sitä mitä muut ovat tehneet, ja meitähän riittää. Oluen tekijöitä, siis niitä yrittäjiä jotka uskaltavat perustaa panimon ja ottaa riskin sen menestymisestä, on Suomessa edelleen vain hyvin pieni määrä. Kunnioitukseni heitä kohtaan on suurta.

Päivän olut on Saimaan Panimon Saimaa Vaalea lager. Aiemmin tuotannossa on ollut myös vaalea lager jonka nimi oli vain ”Saimaa”, ja sitä myytiin 0,33 l lasipullossa, mutta kyse ei ole samasta oluesta. Ensimmäisenä ajattelin että onpa tylsän niminen ja varmaankin tylsän makuinen lager. Tölkkiä tutkiessani huomasin kuitenkin että tämä sisältää ohramaltaan lisäksi vehnämallasta, ja käytetyt humalalajikkeet ovat tuttuja monista APA- ja IPA-oluista. Ylipäätään sekin oli yllätys että humalalajikkeet oli painettu tölkin kylkeen.

saimaa vaalea lager

Väri on kirkkaan kullankeltainen ja kirkas. Maku on pehmeä, hieman makea ja karkea, maltainen sekä viljainen. Humaloinnin raikas hedelmäisyys eli sitruuna ja greippi tulee esiin vain hieman, mutta katkerot kuivattavat suuta jälkimaussa. Saimaan Vaalea lager ei ole perinteinen vaalea lager, eikä ihan pilsikään. Se on pehmeä vaalea lager IPAmaisella vivahteella.

Tekniset tiedot
Maltaat: pilsner, vehnä, ja cara pale
Humalat: columbus, cascade, chinook, ja citra

 

Pisteet 31 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Ruokakaupat

Mainio vaalea lager Saimaan Juomatehtaalta. Lienee parhaimmillaan kesäkeleillä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.