Kukko Ale, suomalaista bitteriä

Kukko Ale oli pitkään Kukko-sarjan ainoa pintahiivaolut, kunnes Vehnä tuli markkinoille. Ilmeisesti Ale on löytänyt ostajansa, markkinoilla tämä olut on ollut jo vuodesta 2011. Käsittääkseni sen saatavuus on ollut hieman vaihtelevaa, tai ainakin heikompaa kuin esimerkiksi Kukko Lagerin tai Pilsin. Tyyliltään se muistuttaa brittiläisiä bittereitä, joihin kuuluu kevyt mutta hedelmäinen maku, punertava väri, kohtuullinen katkeruus ja alhainen alkoholipitoisuus. Vaikka en olekaan käynyt koskaan pubissa britanniassa, olen käsittänyt että olut tilataan siellä usein fraasilla ”pint of bitter” tai ”pint of lager”, yleensä niin että iäkkäämmät asiakkaat tilaavat bitterin ja nuoremman polven edustajat edistyksellisen ja perinteitä rikkovan lagerin. Sielläpäin ollaan hyvin vanhoillisia ja perinteitä kunnioittavia monissa asioissa, myös oluessa. Koska bitterit ovat usein alkoholipitoisuudeltaan alle 4,7 % rajan, ne ovat löytäneet tiensä Suomen ruokakauppoihin. Isoista marketeista löytää jopa kymmeniä brittibittereitä, laadukkaita toki, mutta täysin yllätyksettömiä.

IMG_2541

Kukko Ale onnistuu jäljittelemään brittiläisiä bittereitä. Kevyessä maussa on hunajaa ja hedelmäisyyttä, jälkimaussa kohtuullisesti katkeruutta. Mukana on ikävä kyllä Laitilan ”talon maku”, joka esiintyy useissa Laitilan oluissa. Sitä on vaikea kuvailla, jotkut sanovat sitä vihannesmaisuudeksi tai hernekeittomaisuudeksi, ja se korostuu oluen lämmetessä ja väljähtäessä. Tästä huolimatta Kukko Ale on ihan juotava bitter, joka ei tosin pärjää britannialaisille vastineilleen muuten kuin hinnassa.

 

 

Pisteet 26 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16

Saatavuus: Ruokakaupat.

Edullinen ja juotava suomalainen talousbitter.

2 thoughts on “Kukko Ale, suomalaista bitteriä

  1. Onko Kukko Ale todella bitter?
    Missä bitterin puraisu? Vrt esim London Pride yms. Muuten helposti juotava, vähän pliisu tuttavuus.

    • No jos ei bitter niin mikä tyyli olisi lähempänä? Tietty humalointia ei ole niin reilusti kuin monissa kuuluisissa brittiläisissä, mutta ei ne kaikki brittiläisetkään mitään humalapommeja ole.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.