Laitilan Mississippi, suomalainen höyryolut

Höyryolut on hieman erikoisempi oluttyyppi, joka sinänsä on vaalea lager, mutta jonka valmistusprosessissa jätetään siihen normaalisti kuuluva viileässä säilytys pois. Tarinan mukaan höyryolut syntyikin siitä kun lageria alettiin valmistamaan Yhdysvalloissa 1800-luvulla, mutta tarvittavat viileät tilat puuttuivat. On varsin todennäköistä että näin valmistetut oluet eivät olleet kovinkaan laadukkaita. Hyvän höyryoluen valmistaminen vaatinee taitoa ja epätavallisten valmistusmenetelmien hallitsemista. Makuun tämä menetelmä vaikuttaa siten, että lageriin saadaan ale-tyyppisiä pehmeän hedelmäisiä makuja, siis olettaen että höyryolut on onnistunut. Epämiellyttävien sivumakujen vaara on ilmeinen.

Vuonna 2009 Laitilan Wirvoitusjuomatehdas toi kauppoihin Laitilan Kesä -oluen, joka lienee yksi ensimmäisiä Suomessa valmistettuja höyryoluita. Olut oli markkinoilla vain hetken aikaa, todennäköisesti menekki oli vaatimatonta. Mississippi on Laitilan toinen höyryolut, ja se ilmeistyi Alkon valikoimiin helmikuussa. Aiemmin tätä on voinut löytää joistain ravintoloista. Laitilan Kesää ei höyryolutta etsivän kannata enää ostaa, nimittäin sillä nimellä myydään tätä nykyä laimennettua, aromeilla maustettua omenaviiniä, eli siis ns. maitokauppalonkeroa.

Mississippi-olut on valmistettu yhteistyössä Yhdysvaltalaisen pienpanimo Yalobushan kanssa. Mississippin taival on alkanut mallikkaasti, se voitti Suomen paras olut 2014 -kilpailussa kategoriassa ”Vaalea lager yli 4,7 %”, ja nyt vuonna 2015 se pääsi Alkon käsityöläisolutvalikoimaan. Seuraavaksi se päätyy tämän blogin arvioitavaksi.

 

Laitilan Missisippi

 

Missisippissä on hyvin hedelmäinen tuoksu, josta löytää ainakin appelsiinin, sitruunan ja litsin aromeja. Niin tuoksussa kuin maussakin tulee esille tietynlainen höyryoluelle ominainen tunkkaisuus, joka ei onneksi voimakkuudeltaan ole kovinkaan häiritsevä. Mausta löytyy mukavasti pehmeyttä, hedelmäisyyttä ja täyteläisyyttä huomioiden sen, että kyseessä on kuitenkin vain 5,0 % vahvuinen lager. Humalointi on sekä aromeiltaan että katkeruudeltaan yllättävänkin voimakasta oluen tyyli huomioonottaen. Suuhun jää karkea jälkimaku.

 

Pisteet 34 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Alko.

Yhteistyö Yalobusha-panimon kanssa on tuottanut hedelmää. Toivottavasti höyryolut löytää oman paikkansa myös Suomen olutmarkkinoilta. Rohkea veto Laitilalta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.