Lapin Kulta – uusi etiketti, vanha maku?

Lapin Kulta on ollut joskus, ennen kuin aloitin omaa olutharrastustani hyvin suosittu olut Suomessa. Lapin Kullalla oli 90-luvulla jopa yli kolmanneksen osuus Suomen olutmarkkinoista. Olutta myös markkinoitiin ja vietiin ulkomaille, pohjoismaisena ”premium lagerina”. Nykyisinkin jos jonkin ulkomaisen ravintolan tai kaupan valikoimassa on yksi suomalainen olut, on se todennäköisimmin juuri Lapin Kulta.

En ole kovin syvästi perehtynyt Lapin Kullan historiaan, mutta alamäki 90-luvulta tähän päivään on ollut ilmeisesti melkoinen. Tunnetuimmat vaiheet lienee Harwallin juomatuotannon myynti ulkomaille vuonna 2002 (ja reilun 10 vuoden jälkeen omistajuuden palautuminen takaisin Hartwallin suvulle) sekä Tornion panimon sulkeminen 2009, jonka jälkeen Lapin Kultaa ei ole pantu Lapissa. Reseptiä muutettiin vuonna 2007, mutta mitään kovin mullistavaa muutosta makuun ei tullut. Markkinaosuus oli vuoden 2009 tienoilla enää noin 10 % , siitä eteenpäin ei ole tilastoja saatavilla kun ne ilmeisesti rikkoivat jotain kilpailulainsäädäntöä, mutta hihasta voisi ravistaa nykyisen markkinaosuuden olevan vain parin prosentin hujakoilla. Lapin Kulta yrittää vielä, avainlipulla ja täysmaltaisuudella, mitkä ovat sinänsä ihan hatun noston arvoisia asioita, mutta miten ne riittää kun korkean verotuksen ja vaikeutetun mainonnan vuoksi suurin kilpailuvaltti on hinta?

Lapin Kulta

Kilpailijoista voi tietenkin aina erottautua avainlippujen ja täysmaltaisuuden lisäksi myös maulla, mutta Lapin Kulta ei tähän lähde. Maku on vetinen, ”karkea”, hieman tunkkainen ja hiivainen sekä vähäisesti humaloitu. Tölkki oli uudistunut jonka takia ajattelin tätä maistaa vuosien tauon jälkeen, olen siis sillä tavoin markkinoinnin uhri. Ei tämä kuitenkaan eroa merkittävästi maultaan kilpailijoistaan. Pahimmilta virhemauilta vältytään ja kyllä tätä yhden juo tarpeeksi hyvin viilennettynä.

 

Pisteet 17 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16

Saatavuus: Ruokakaupat.

Suomalainen bulkkilager, jolle annettava erityismaininta täysmaltaisuudesta. Tämä on yksi niistä tuotteista joita kehitetään brändi edellä, maku perässä. Lähimarketista saa parempaakin ja tunturipurojen raikkaus on vain nostalgiaa.

4 thoughts on “Lapin Kulta – uusi etiketti, vanha maku?

 1. Olitko tietoinen että Lapin Kulta voittaa aina sokkotestit maullaan?

 2. Vaikea uskoa, että enää voittaisi – maku on pliisu, pullataikinamaisen hiivainen ja todella kaukana siitä vanhasta aidosti lappalaisesta Lapparista, jonka muistan. Samaa sukumakua on muissakin Hartwallin tuotteissa, joten johtunee uudistuneesta tuotantoprosessista, jolla ei saa hyvää aikaiseksi hosuen. Sääli.

 3. Kylläpä on rakkaan ystäväni ”KotaKolan” maku muuttunut muutaman vuoden aikana. Ja vielä huononpaan suuntaan!!!!
  Onkohan nyt niin että kaikki suomalaiset panimomestarit pistää huuleen nuuskaa, kun kaikki suomalaiset oluet on kohta yhtä kitkeriä,
  neutraalissa suussa. Eteläruotsalainen kollega kehui Karhu olutta, mutta nän käytti nuuskaa… mutta sehän on eri tuote kuin Lapin Kulta, vai onko? Ai niin sehän olikin Koffia…
  Lapin Kulta on ollut aiemmin todella hyvä puhdas perus lager… nyt on muutettu humalaa tai mallasta, ja makuun on tullut kitkeryyttä.
  Lapin Kulta on ollut ainoa olut aiemmin jota voi laittaa löylyveteen ja kiukaalle, ilman että sitä tulee pohjaan palaneen tuoksu, kuten muista oluista.
  Nyt en enää ole uskaltanut moista kokeilla, kun maku on muuttunut, niin todennäköisesti myös saunan kiuas sanoisi samaa.
  Onko vesi niin huonoa Lahdessa, että siitä ei enää saa kunnon Lapin Kultaa tehtyä?
  Vai onko nyt niin että kun uusi Tornion Panimo on alkanut tekemään olutta vanhalla Lapin Kullan reseptillä, niin Hartwallan oikeus vanhaan reseptiin on päättynyt ja makua on pitänyt muuttaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.