Fuller’s Black Cab Stout

Pimeä taksi löytyi Prisman oluthyllyltä. Erittäin laadukkaista oluistaan tunnetun englantilaisen Fuller’sin panimon Black Cab Stout on todellakin musta olut, ja vahvuudeltaan vain 4,5 alkoholitilavuusprosenttia. Kuten aiemminkin olen tainnut mainita, suhtaudun kevyisiin stouteihin varauksella koska olen usein todennut ettei niistä löydy tarpeeksi makeutta, täyteläisyyttä ja maltaisuutta tasapainottamaan paahtunutta ja kitkerää jälkimakua. Toki kaupan hyllyltä löytyy mm. Guinness Draught, joka on taas esimerkki onnistuneesta kevyestä stoutista. Tämän tyyppiset oluet tuppaavat usein tulemaan Brittien saarien suunnalta.

fullers black cab stout

Huomatkaa kuvassa näkyvä Fuller’sin uusi pullo. Tai uusi ja uusi, onhan nämä jo noin vuoden olleet markkinoilla. Muotoilu on viinipullomaisempi, ja se onkin jonkin verran jakanut mielipiteitä, perinteisesti kun olutpulloissa on totuttu näkemään pyörempiä ja myös koristeellisempia muotoja. Alapuolella on kuva Fuller’sin panimon nettisivulta 1845-olutpullosta, joka edustaa Fuller’sin perinteisempää muotoilua.

fullers 1845

(Kuvan lähde Fuller’s)

Koska vielä vuodenkin jälkeen panimo on pysynyt viinipullomaisessa muotoilussa, voinee veikata ettei uudistus ollut ainakaan täysi fiasko. Uskon nimittäin vahvasti että panimo olisi voinut siirtyä salamannopeasti takaisin perinteisiin pulloihinsa siltä varalta että kuluttajat olisivat alkaneet välttelemään olutta uuden muotoilun takia. Ei kannata unohtaa, että vaikka itsekin arvioin oluita rehellisesti ja siten sinänsä puolueettomasti, niin pisteisiin ja ostopäätöksiini vaikuttaa maun ja tuoksun lisäksi moni muukin asia. Oluita löytyy kymmeniä erilaisia jo pienenkin marketin hyllyltä, ja hyvin pienetkin asiat voivat vaikuttaa siihen mikä olut hyllystä päätyy kenenkin ostoskoriin. Oma lukunsa ovat vielä boikotoijat, jotka päättävät etteivät osta enää yhtään Fuller’sin olutta koska pullon muotoilun muutos häiritsee heitä syystä tai toisesta liikaa, mutta ilmeisesti heitä ei kuitenkaan paljoa ole, tai ei ehkä ollenkaan. Ainakin nettikeskusteluissa on yleensä tapana lähteä boikotoimaan milloin mitäkin milloin mistäkin syystä. Seuraavaksi kuitenkin saatte luettavaksi täysin puolueettoman, neutraalin ja objektiivisen olutarvion.

Black Cab Stout on väriltään sysimusta. Tuoksussa on salmiakkia ja hieman hedelmäisyyttä. Maku on makeahko, siinä on paahtunutta mallasta ja kahvimaisuutta. Hiilihapot kuohuavat suussa. Lopuksu suussa ja nielussa tuntuu kohtuullinen katkeruus ja suuhun jää salmiakkinen maku. Suutuntuma jää luonnollisesti kevyenpuoleiseksi. Kokonaisuutena tämä on erinomainen olut, prosentit huomioon ottaen jopa loistava. Maut eivät ole erityisen vahvoja, mutta monipuolisia ja kokonaisuus on tasapainossa.

Pisteet 36 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Laajan olutvalikoiman ruokakaupat.

Laadukas stout Fuller’silta, ruokakaupasta saatavien oluiden parhaimmistoa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.