Prosenttilaskun vaikeus

prosentti

 

Oluen hinta kolminkertaistuu Egyptissä, ainakin Ylen mukaan. Oikeasti siis olutveroa aiotaan nostaa, kaksin- tai kolminkertaiseksi riippuen lähteestä. Virossa aiotaan nostaa olutveroa myöskin useilla prosenteilla, siitäkin saatiin otsikot nostettua vähän aikaa sitten. Rahallinen vaikutus oluen hintaan tulee kuitenkin olemaan vain muutama sentti pulloa kohden.

Viron (ja todennäköisesti myös Egyptin) olutvero ei ole kansainvälisesti verrattuna mitenkään erityisen korkea, joten sitä on sinänsä varaakin korottaa. Suomessa taas olutvero, tai tarkemmin sanottuna alkoholivero yksi maailman suurimpia (tietääkseni Islanti, Norja, ja muutamat muslimivaltiot menevät edelle). Alkoholilainsäädännön uudistus jäi nykyiseltä hallitukselta kesken, mikä on hyvä asia. Mm. THL ja Ehyt ry olivat vahvasti ajamassa rajoituksien lisäämistä ja veronkorotuksia, ja luulivat varmaankin että ne menevät heittämällä läpi eduskunnassa. Onneksi ravintola-ala, panimot ja tavalliset kuluttajat median avustuksella alkoivat pitää sen verran meteliä että päättäjien oli mietittävä kaksi kertaa mitä olivat tekemässä.

Meillä on jo yksi maailman tiukimmista alkoholilainsäädännöistä ja korkeimmista alkoholiveroista, joten kai väkisinkin pitää jossain vaiheessa miettiä muitakin keinoja alkoholihaittojen vähentämiseksi?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.