Green’s IPA (gluteeniton olut)

Gluteenia löytyy vehnästä, ohrasta ja rukiista. Jos haluaa valmistaa luontaisesti gluteenitonta olutta, on raaka-aineiden kanssa oltava kekseliäs. Green’s on brittiläinen olutbrändi joka valmistaa oluensa belgialaisessa De Proefbrouwerij -panimossa. He ovat keksineet käyttää IPAssaan hirssiä, tattaria ja durraa.

Tässä vaiheessa on syytä mainita myös Kukko-oluet. Täysin gluteenittomia ne eivät ole, mutta gluteenimäärät ovat sen verran pieniä että ne ovat saaneet luvan mainostaa itseään keliaakikoille sopivina oluina (poikkeuksena Kukko Vehnä). Kukko-oluiden vähägluteenisuus tuli yllätyksenä jopa Laitilalle, normaalisti kun oluen valmistajia ei gluteenipitoisuudet edes kiinnosta. Valmistusprosessissa on jokin vaihe joka pilkkoo gluteenin oluesta lähes kokonaan. Mitään muutoksia he eivät ole laitteistoon tai reseptiin gluteenittomuuden takia tehneet. Ilmeisesti on siis onnekas sattuma että heidän laitteistollaan ja valmistustyylillään saadaan keliaakikoille sopiva olut aikaiseksi.

greens ipa

Mutta miten oluen maussa hirssi, tattari ja dar durra pärjäävät ohralle? Ikävä kyllä tämä olut todistaa, että ei ohra ole ilman syytä yleisin oluen valmistuksessa käytettävä vilja. Oluen väri on ”likainen”, rusehtava ja samea. Vaahtoa muodostuu niukalti ja sekin häviää nopeasti. Tuoksu ja maku ovat tunkkaisia, mutta humalointi pelastaa paljon. Näiden viljojen makua on hankala kuvata, mutta sen huomaa että nyt ei ole ohraa lasissa. Jälkimaun herkullinen greippisyys kuten myös sopivan voimakas katkeruus nostaa pisteitä. Suutuntuma jää ohueksi ja kokonaisuus hieman epätasapainoon.

 

Pisteet 29 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16

Saatavuus: Alko.

Suosittelen heille joille gluteeni tuottaa ongelmia, muutoin kannattaa jättää hyllyyn.

3 thoughts on “Green’s IPA (gluteeniton olut)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.