Little Valley Python IPA (vegaaniolut)

Python IPA mainostaa olevansa vegaaninen luomuolut joka on saanut myös CAMRA:lta real ale -merkinnän kylkeensä. Real aleen ja luomutuotantoon voimme palata joskus myöhemmin, mutta joku saattaa ihmetellä miksi olut mainostaa olevansa vegaaninen. Oluessa on vettä, viljaa, hiivaa ja humalaa, eli ei mitään eläinperäistä.

IMG_0918

Joissain harvoissa oluissa on käytetty väriaineena karmiinia, joka on valmistettu hyönteisistä. Jos karmiinia on käytetty, se (pitäisi) lukea oluen ainesosaluettelossa. Joihinkin oluisiin on voitu myös lisätä maitosokeria (laktoosia) tai hunajaa, mutta tämäkin on harvinaista ja lukee ainesosaluettelossa. Se, mikä ei lue oluen ainesosaluettelossa on kalaliima, englanniksi isinglass. Kyseinen aine on peräisin kalojen uimarakoista, jotka ovat kalateollisuuden ylijäämätuotetta. Kalaliimaa käytetään oluen, ja myös viinin kirkastamiseen tai kirkastamisen nopeuttamiseen. Sitä ei tarvitse mainita ainesosaluettelossa, koska sitä ei jää valmiiseen tuotteeseen ollenkaan (tai vain mikroskooppisen pieniä määriä). Jos jonkin asian valmistukseen on käytetty eläintä, sitä ei kannata mainostaa vegaaniseksi, vaikka lopputuotteessa ei mitään eläinperäistä olekaan.

Suomalaiset suuret panimot eivät kalaliimaa käytä, enkä usko että pienetkään. Jotkut ulkomaalaiset panimot käyttävät sitä joissain oluissaan, ja jos haluaa tietää oman suosikkioluensa vegaaniustilanteen, niin kannattaa käydä osoitteessa http://www.barnivore.com/beer/ (hakukenttä löytyy sivun alalaidasta). Asiaa voi myös kysyä suoraan panimoiden asiakaspalvelusta.

pythonipa

Eläinperäisestä nimestään huolimatta Python IPA ei siis sisällä eikä sen valmistuksessa ole käytetty mitään eläinperäistä. Se luo pinnalleen hyvin tiiviin ja kestävän vaahdon. Tuoksun maltaisuuden ja hedelmäisyyden rinnalla on hieman saippuaa. Kohtuullisen täyteläinen maltaisuus vaihtuu kohtuulliseen katkeruuteen ja ruohoiseen humalointiin jossa mukana myös vähän sitruunaa ja appelsiinia. Kun mukana on hiivaa ja alkoholiakin 6 %, ei tämä ole se raikkain ja helpoiten juotava IPA, mutta pysyy kuitenkin kohtuullisen hyvin silti tasapainossa.

 

Pisteet 33 / 50

Tyylitähdet Star-16Star-16Star-16

Saatavuus: Alko.

Hyvä real ale -IPA on aina tervetullut Alkon valikoimiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.