Alkoholituonti Virosta jälleen otsikoissa

Jotkut politiikan aihealueet ovat sellaisia että poliitikoilta menee täysin pasmat sekaisin kun niistä aletaan puhumaan. Yksi tällainen aihe on alkoholin tuonti ulkomailta, mikä on ollut viimepäivinä otsikoissa. Terve järki lentää ikkunasta pihalle, toiset kun tarttuvat johonkin mitättömiin yksityiskohtiin kuten onko tasa-arvoista että bodari jaksaa kantaa viinaa enemmän maihin kuin eläkeläismummo, ja toiset taas syyttävät Viroa viinaveroparatiisiksi.

Sampsa Katajan möläytys viinaveroparatiisista on tietenkin täyttä puppua. Virossa on Eurooppalaisittain keskitasoinen alkoholiverotus. Tottakai se tarkoittaa sitä että se on huomattavasti alemmalla tasolla kuin Suomessa. Mutta tässähän on se syy miksi EU:hun haluttiin liittyä; että ihmiset ja tavarat saisivat vapaasti liikkua EU-alueen sisällä. Nyt kun tätä oikeutta käytetään alkoholin tuomiseen Virosta, niin alkaa Suomen EU-myönteisimmänkin puolueen kansanedustaja hätääntymään.

Yhtenä ratkaisuvaihtoehtona tietenkin on alkoholiveron alentaminen täällä omassa kotimaassamme. En tosin usko että silläkään on enää mitään merkitystä. Alkoholin hankkiminen Virosta on tehty jo niin helpoksi ja edulliseksi (katso netistä hinnat ja valikoimat, valitse tuotteet ja kun saavut rantaan ne jo odottavat satamassa), että vaikka alkoholivero puolitettaisiin, tai jopa laskettaisiin Viron tasolle, ei viinaralli katoaisi mihinkään. Hintaero olisi kuitenkin olemassa Viron hyväksi, osittain yleisen kustannustason, osin alkoholimonopoliliikkeemme Alkon jäykästä hinnoittelusta johtuen.

Viinaralli on tullut jäädäkseen. Se poistuu tai vähenee merkittävästi vasta sitten kun Viron ja Suomen yleinen hintataso alkaa tasoittua, alkoholiveroa on laskettu useita kymmeniä prosenttiyksikköjä ja Alkon monopoliasema purettu. Vaikka nämä kaikki tapahtuisivat, niin aikaa siihen tulee menemään paljon. Ei varmaan kannata puhua vuosista, vaan vuosikymmenistä.

Suosittelen lämpimästi kaikille oluen hakemista Virosta, vaikka valikoimat eivät vielä kovin laajat olekaan. Suomalaisia pienpanimo-oluita ei ole vielä paljoa saatavilla, mutta uskoakseni siihenkin on tulossa muutosta. Muutama hintavertailu laadukkaista ulkomaisista oluista:

Alkon hinta / SuperAlkon hinta

Hoegaarden 3,49 e / 1,55 e

Tripel Karmeliet 4,09 e / 2,40 e

Franziskaner Hefeweissbier 3,91 e / 1,75 e

Loppuun haluan vielä sanoa, että vaikka Alkoa tässä kritisoin, niin lainsäädäntö ei ole Alkon vika. Alko tekee sen mitä sen on lain puolesta mahdollista tehdä. Hyvä firma on ikävä kyllä poliitikkojen pelinappulana.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.