Pienpanimo-oluita netistä

 

Suomessa pienpanimoilla on ongelmia myydä oluitaan, eikä nyt ole kyse kysynnän puutteesta. Panimot eivät saa suoraan myydä asiakkaille oluitaan, vaan ne on lain mukaan myytävä päivittäistavarakaupan kautta. Ja kaupoilla on taas on laki jonka mukaan ne saavat myydä vain 4,7 % tai miedompia oluita. Yli 4,7 % oluita voidaan myydä ravintoloissa, mutta laki estää myymästä asiakkaille avaamattomia pulloja kotiin vietäväksi. Joten jos haluat nauttia yli 4,7 % oluita kotona, on niitä mahdollisuus ostaa vain yhdestä suomalaisesta firmasta, Alkosta. Alkoon ei tietenkään kaikki yli 4,7 % oluet tule myyntiin, vaan ne valitaan milloin milläkin kriteereillä ja ne ovat valikoimassa välillä pidempään, välillä lyhyempään, ja näihin päätöksiin panimoiden on tyydyttävä. Ja sitten se tärkein juttu; ulkomaisesta nettikaupasta saat tilata oluita täysin laillisesti, välittämättä prosenttirajoista. Nimenomaan siis ulkomaalaisesta, koska Suomeen ei tällaisia kauppoja saa tietenkään perustaa. Jotenkin ahdistaa kaikkien panimoyrittäjien puolesta tämä Suomen lainsäädäntö.

Tästä syystä eräät suomalaiset ovat päättäneet perustaa nettiolutkaupan Viroon, ja myydä sitä kautta oluita Suomeen. Olutkellari julkisti Papabeersin virallisen tiedotteen, jonka mukaan lähiaikoina perustetaan nettikauppa josta saa tilata suomalaisia pienpanimo-oluita Suomeen. Virosta.

Etukäteen jo huolettaa se, että hintataso tulee olemaan todennäköisesti kova. Oluet pitää kuljettaa Viroon, varastoida siellä, ja kuljettaa takaisin Suomeen. Suomeen kuljetettaessa pitää maksaa tullille vielä valmistevero. Tietty jos he perustavat noutopisteen Tallinnaan, niin siellä todennäköisesti hinnat saadaan painettua Alkon ja ravintoloiden hintoja alemmaksi, eikä valmisteveroistakaan tarvitse välittää. Tämä vaihtoehto tietenkin vaatii asiakkaalta matkustamista Viroon, mutta suomalaisethan ovat jo tottuneita viinarallaajia.

Vielä ei ole virallisesti paljastunut ketkä toimivat tässä uudessa Papabeers-yrityksessä, mutta sillä todennäköisesti on vahvat kytkökset Sori Brewingiin, suomalaiseen yritykseen joka on perustamassa ensimmäistä panimoaan Tallinnaan.

Elämme mielenkiintoisia aikoja. Papabeersin kaltaisilla yrityksillä voi olla paljonkin vaikutusta siihen mihin suuntaan Suomen alkoholilainsäädäntöä aletaan sorvaamaan tulevaisuudessa. Toivon että järkevämpään suuntaan. Onneksi olemme EU:ssa, jossa tavaran vapaata liikkumista maasta toiseen on hyvin vaikeaa alkaa rajoittamaan.

2 thoughts on “Pienpanimo-oluita netistä

    • Juuri näin. Ja muutkin lain höllennykset olisivat paikallaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.